13 operatív programot már elfogadott az Európai Bizottság

2007. augusztus elsejével a 15 operatív program közül a Regionális Politikáért felelős Főigazgatósághoz tartozó 13 programra már rákerült az Európai Bizottság elfogadó pecsétje. A Foglalkoztatási Főigazgatósághoz tartozó Társadalmi Megújulás Operatív Program és Államreform Operatív Program kapcsán is várhatóan még augusztusban megszületik a Bizottság formális elfogadó határozata. A várható változások eredményeként még több pénz jut majd a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés céljainak elérésére, miközben az eredetileg tervezettnél kicsivel kevesebb a közlekedésfejlesztésre.

Amint azt már korábban bejelentettük, az Európai Bizottsággal az Új Magyarország Fejlesztési Tervről folytatott, áprilisban lezárult tárgyalások során a magyar kormány által javasolt pénzügyi keretek összesen kevesebb mint 2 százalékkal változtak az egyes programok között, míg a teljes lehívható keret változatlan, továbbra is mintegy 7 000 milliárd forint. (További, körülbelül 1 300 milliárd forintos támogatási keret áll majd rendelkezésre a következő hét évben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában készült Új Magyarország Vidékfejlesztési Terven keresztül).

Az operatív programokról folytatott tárgyalások június végi lezárását követően a kormány 2007. július 25-én, a Közlekedés Operatív Program kivételével elfogadta a konkrét pályázati kiírásokat, illetve a kiemelt projekteket tartalmazó akcióterveket. A Közlekedés Operatív Program akcióterveinek kormány általi jóváhagyására holnap, 2007. augusztus 8-án kerül sor.

 

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK