A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. október 17. napjáig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2021-10-17 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Sz.N.R. | 2021-10-17 22:01:14

Tisztelt Pályázat Kiíró!

Mezőgazdasági őstermelő esetében  jogusultsági feltételként legyen elfogadott a NAV-nál bejelentett telephely, vagy a NÉBIH-nél nyilvántartott állattartótelep igazolása. Őstermelő esetében gyakran eltér a tényleges gazdasági tevékenység végzése, mint állatartó telep és a lakhely.  Pályázók körének bővítésére a 60 napos lakhely vagy tartózkodási hely igazolása lehetne megoldás.

Üdvözlettel: SZNR

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
K.Zs. | 2021-10-17 19:27:14

Kedves Irányító Hatóság  !

- A felhívás tervezetben  támogatási kérelmek benyújtására 2022.01.12-2022.04.21 időszak között van lehetőség viszont az értékelési szakasz 1. szakasza 2021.december 8-től kezdődik. Kérjük a szakaszokat és a benyújtási időszakot szinkronizálni. 

-  A kötelezően megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek c) és d) pontja pontosan mit jelent. A meglévő szálláshely bővítése új épülettel csak szobakapacitást jelent vagy más típusú építményt is lehet építeni (pl. szaunaház, mosókonYha, Recepciónak helyiség). Ezeket a pontokat érdemes lenne jobban kifejteni. 

- kiegészítő turisztikai szolgáltatás továbbfejlesztése abban az esetben is lehetséges ha a szolgáltatás ugyanazon a település fekszik mint a már meglévő szálláshely engedéllyel rendelkező szálláshely, de a helyrajzi szám más? (pl . Borospince). Mit jelent a pályázat szerint a kiegészítő turisztikai szolgáltatás? Ezeket a fogalmakat érdemes lenne definiálni. 

Köszönjük az egyeztetés lehetőséget! Üdvözlettel: KHA 

 

 

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
M.E. | 2021-10-17 17:25:47

Tisztelt Kiíró,

javaslom, ne csak a vidéki térségben működő mezőgazdasági termelők, hanem valamennyi a vidéki térségben működő székhellyel/telephellyel rendelkező mikrovállalkozás is nyújthasson be támogatási kérelmet.

Azaz valamennyi, a vidéki térségben működő és legalább 1 éve bejegyzett székhellyel/telephellyel rendelkező mikrovállalkozás tevékenységének diverzifikációját és kapcsolódó épületfejlesztéseket legyen mód a kiírás keretében támogatni. Ne legyen elvárás a felhívástervezet 4.1. pontjában szereplő, legalább 50%-os mezőgazdaságból származó nettó árbevétel.

Üdvözlettel:

Mali-Gáspár Edit EV.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
S.Gy. | 2021-10-16 15:27:26

Tisztelt Irányító Hatóság!

Csatlakozva az előttem szólókhoz javasolni szeretném én is, hogy ne kizárólag az őstermelők és mezőgazdasági termelők körére szűkítsék a forrásokhoz jutás lehetőségét. Lehetne a meglévő és megvalósuló szállás szobaszámához kötni a szűrést. Esetleg ahogy fentebb javasolták, kizárólag a falusi szálláshelyet üzemeltetők férjenek hozzá a forrásokhoz.

Üdvözlettel:Sasvári Gyula

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Gy.A. | 2021-10-15 16:39:24

ÜdvözlünkKedves Pályázatot Kiíró!

Mi, mint falusi turizmussal foglalkozó lelkes emberek rendkívüli módon örülünk annak, hogy a leendő pályázat feltételrendszerét társadalmi egyeztetés előzi meg.

Végre.....! Gondolhattuk.....Mi magunk is elmondhatjuk véleményünket arról mi módon képzeljük el a több lábon való érvényesülést, a falusi turizmus fejlődését.Vizsgáljuk hát meg, mi kell a hozzánk látogató embereknek, mitől érzik majd a vendégek páratlannak a magyar vidéket, s nem utolsó sorban ezen pályázat miképpen segíthet mindezt kialakítani!Recept:- Végy egy csodálatos vidéki környezetet!- Adj hozzá minőségi szálláshelyet, odavaló igényes bútorzattal, az sem baj ha a modern dolgokat kevered autentikus design elemekkel, de figyelj! mindezt ízlésesen tedd!- Teremts programokat, juttasd vendégeidet élményhez, az általad kialakított attrakciók legyenek valósak!- Mindenképpen nyúlj a gasztronómiához, méghozzá úgy, hogy kézműves, kistermelőktől származó alapanyagokat használsz és a vidék ízeit úgy mutatod meg, hogy néha kicsit innoválsz is. (...habár nagyon finom, ne a rántott husiból és a pörkölt/nokedli kombóból indulj ki!)- Gondolkodj marketing központúan és ami nagyon fontos!!!!!- Kezdj együttműködésbe a környékeden fellelhető kistermelőkkel, szállásadókkal. Ne konkurenciaként, hanem partnerként tekints arra, aki szintén falusi turizmussal foglalkozik!

Kicsiny országunkban rendkívül sok szálláshely létesült az elmúlt időszakban. Olyanok is melyek üzemelnek és olyanok is, melyek a pályázati pénzekhez hozzájutva csak látszólag dübörögnek, egybekben azonban vendéget nem fogadnak.A vidéki szálláshelyek igen közkedveltek manapság, de be kell lássuk igazi értéket kizárólag a minőségi szálláshelyek jelentenek, a városi polgárok (mert valljuk be főként ők akarják megismerni a vidék szépségeit) nem vágynak a nagymama által örökölt ódon falú "kádárkockára", sem a család által már levetett bútorokra és eszközökre. Úgy látjuk viszont hogy ez a kicsit "Zimmer Feris" hozzáállás még mindig jellemző, s emiatt egyre távolabb  kerülünk a hőn áhított osztrák, olasz szlovák, lengyel stb. minőségtől, ami a falusi turizmust illeti. Ugye! Hányan mondtuk már ezen helyekről visszatérve......milyen jól csinálják, milyen rendben van minden, milyen ötletes és ízléses volt az, amit náluk láttunk!Hát kérem ennek kialakításához kell egy hasonló pályázati kiírás, amit megfelelő és elkötelezett kezekbe nyújtva, a vidék fejlődéséhez vezethet.Kérdés, hogy biztosak vagyunk e abban, hogy kizárólag azon őstermelők tudják ezt megfelelőképpen kialakítani, akiknek fő tevékenysége a mezőgazdaság és bevételeinek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik? Csak ők tudják a falusi turizmust fejleszteni?.....vagy hozzájuttatjuk a forrásokhoz a lelkes vidéki/vagy a vidék iránt elkötelezett embereket is, akiknek fontos mindez, szeretnek a vendéglátással foglalkozni, értenek is hozzá és bevételük is származik ebből. Persze, persze..... őstermelők is, mert a falusi kertjükben termő zöldséget és gyümölcsöt feldolgozzák, lekvárt, vagy egyéb finomságot készítenek belőle, de nincs többszáz hektár földjük, mégis népszerüsíteni tudják a vidéket, hiszen értenek hozzá. Annak érdekében, hogy valós fejlődést érhessünk el, KÉRJÜK úgy írjátok ki a pályázatot, hogy kreatív, innovatív és elkötelezett szakemberekhez is jusson a forrásokból! 

Tehát a javaslataink:

- Az igényjogosult őstermelőket ne szűkítsétek, ne kössétek bevételhez a forrásokhoz való hozzáférést,- terjesszétek ki a pályázatot a falusi szálláshely szolgáltatókra is,- ha valahol mégis szűkebb kört kell meghatározni, javasoljuk hogy az egyéb szálláshely szolgáltatók közül kizárólag a falusi szálláshelyet üzemeltetők jussanak a forrásokhoz.

Reméljük valahol valaki, esetleg mindenhol és mindenki elolvassa sorainkat.

Üdv.Ada és Péter (Málna Major)

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Cs.Zs. | 2021-10-15 16:23:46

Tisztelt Kiíró!

- A Felhívás 3.1.2.2. a) pontjában nem egyértelmű, hogy felújításra is igényelhető támogatás kiegészítő turisztikai szolgáltatás elindításakor / fejlesztésekor. 

     a) Kiegészítő turisztikai szolgáltatás elindításához és/vagy továbbfejlesztéséhez szükséges épület/ek vagy építmény/ek építése.

- A Felhívás 4.1. pontja előírja, hogy a Támogatást igénylők azon mikrovállalkozások és őstermelők lehetnek, akik a Felhívás 3. sz. mellékletében szereplő vidéki térségben az elmúlt 12 hónapban bejegyzett székhellyel/telephellyel (lakcímmel) rendelkezők indulhatnak. Jól értelmezzük, hogy ezzel szemben a megvalósítási helyszínre vonatkozóan az ÁUF általános követelményein kívül a jelen Felhívás nincs ilyen előírás? Tehát egy, több,mint 12 hónapja Nyírbátor településen telephellyel rendelkező mikrovállalkozás indulhat a pályázaton (legalább 50%-os mezőgazdasági árbevétellel) - de a megvalósítási helye más településen találaható? - Nincs továbbá kizárva, hogy ennek a megvalósítási helyszínnek a Felhívás 3. sz. mellékletében szereplő települések egyikén kellene lennie. (Csak a Tartalmi értékelési szempontnál kapható érte plusz pont). 

 

- A Felhívás 5.1. pontja ellentétben áll a Felhívás 5.3. pontjával az alábbiak szerint:

"Jelen felhívás keretében nyújtott támogatás kis összegű (de-minimis) vissza nem térítendő támogatásnak minősül." - " Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 100 000 000 forint."

A de minimis támogatás 200.000 Euró, ami jelen napon az MNB középárfolyamán számlva 71 800 000 Ft. 

 

CS.ZS

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
B.Gy. | 2021-10-15 12:12:43

Tisztelt Kiíró!

A 4.3. A támogatási kérelem benyújtásának határideje pontban ellentmondásosnak látszik:

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2022. január 12. naptól 2022. április 21. napig van lehetőség. Az értékelési határnapok pedig: Első szakasz: 2021. december 8. – 2021. december 22.

BGY

 

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
H.B. | 2021-10-15 10:37:50

Tisztelt Kiíró!

Egy hrsz-re (mint megvalósítási helyre) két beruházó (pályázó) nyújthat-e be támogatási kérelmet? (Nyilván az 1. beruházó a tulajdonos lenne, a 2. beruházó külön megállapodással biztosítaná a megvalósítási helyszín tulajdonviszonyát.)

Üdvözlettel:

H.B.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
K.É. | 2021-10-15 08:37:38

Tisztelt Irányító Hatóság!

A Felhívás tervezettel kapcsolatban véleményünk szerint szükséges a 4.1. pontban foglaltak és a 6.1.2. 2) pontjában foglaltak közötti ellentmondás tisztázása, miszerint őstermelők esetében is bejegyyzett székhely/telephely igazolása szükséges, nem pedig az őstermelő lakcíme/tartózkodási helye.

Üdvözlettel:

K.É.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
H.B. | 2021-10-14 21:34:22

Tisztelt Kiíró!

 

Az alábbi kérdésienk merültek fel:

1. kérdés:3.1.1.1 => b) Újonnan kialakítandó szálláshely létesítése: olyan épület felújítása és/vagy bővítése, amely a támogatási kérelem benyújtásakor nem rendelkezik érvényes szálláshely-üzemeltetési engedéllyel.Ez az eset vonatkozik egy olyan épületrészre is, ami egy meglévő élelmiszerfeldolgozó épülethez kapcsolódó "épületszárnyként" került kiépítésre, jelenleg funkciótlan, üresen álló épületrész?(Nyilván érvényes szálláshely-üzemeltetési engedéllyel nem rendelkezik, viszont kialakítható benne szálláshely és nem önálló épület.)

2. kérdés:3.1.2.2. => j) Kiegészítő infrastruktúra kiépítése pl.: játszótér kialakítása, kertépítés.Ebbe tartozik például egy úszómedence kiépítése is? (Ha igen van méretkorlátozás?)Vagy egy jacuzzié?Vagy egy dézsafürdőé?Vagy egy szaunáé?

3. kérdés:Napelem elhelyezése: 3.1.2.2. => c) Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák kialakítása a projekt által érintett épület tekintetében. (Fűtési/hűtési energiaigény, használati melegvíz igény, villamos energia igény részbeni vagy teljes kielégítése megújuló energiaforrásból; napkollektorok alkalmazása, biomassza alapú és hőszivattyús rendszerek telepítése, geotermikus energia használata, napelemes rendszer kialakítása).

Muszáj az épület(ek)en elhelyezni, vagy ha a tájolás szerint ideálisabb, akkor a földön (tartókon) is el lehet helyezni?

4. kérdés:Raktár, tároló kialakítható? Akár különálló épületként? (pl.: kis faház napágyak, biciklik stb. tárolására?)

5. kérdés:3.1.2.2. => a) tevékenységhez de főként: "b) Kiegészítő turisztikai szolgáltatás elindításához és/vagy továbbfejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzése" tevékenységhez.

Egy fedett szín alatt kemece és sütögető kiépítésére kerülne sor. Ez 3.1.2.2. => a) szerint támogatható?Ha igen, akkor például a hozzákapcsolódó kondér, nyársak, grillrács stb. is a 3.1.2.2. => b) szerint? Van az eszközök esetében minimum összeghatár?

6. kérdés:3.1.2.2. => h) A szálláshelyhez közvetlenül kapcsolódó, telekhatáron belüli út, járda, parkoló kialakítása.Elektromos autó töltési lehetőségének kiépítése is támogatható?

7. kérdés:A megvalósítás helyszínén jelenleg egy omladozó ól található, melynek helyére épülne a szálláshely. Ennek elbontása támogatható?

8. kérdés:Elektromos kerékpár, elektromos roller beszerezhető?S csak simán (hagyományos) kerékpár és roller?Ha igen melyik tevékenységet kell majd kiválasztani?

9. kérdés:Egynyári növények ültetése engedélyezett tevékenység?Kétnyáriaké?Évelőké?Többnyáriaké? (fa, cserje stb.)

10. kérdés:Pince (pl.: látvány borospince), mint 3.1.2.2. => a) tevékenység támogatható?

11. kérdés:3.1.1.1. => a) tevékenység: ha projekt költségből több új épület is megépíthető, akkor lehetséges például két, különálló épület építése is? A megvalósítási helyszínnek viszont azonosnak kell lennie? Vagy lehet eltérő hrsz is?

 

Üdvözlettel:

H.B.