A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. április 25. napjáig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2021-04-25 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
D.L. | 2021-04-22 09:26:55

A felhívásban ez szerepel:"legalább 6000 euró STÉ üzemmérettelrendelkeznek és üzemméretük legalább 50%-a kertészeti tevékenységből származik"Szerintem sokan ki fognak esni az 50%-os kertészeti tevékenységből, mivel a kormányzat is a több lábon állást preferálta eddig (szántóföld, állattartás, kertészet)

Pár példa, hogy hogyan jön ki az 50%:Példa 1. Alma 10 haKukorica 31 ha

Példa 2. Alma 10 haKukorica 19,5 haTejhasznú tehén 5 db

A példákban látszik, hogy ha a gyömölcsös szignifikánsan kevesebb jövedelmet termel(pl: tavaly tavaszi fagyok), akkor az a gazdaság egészére sokkal nagyobb hatással van, mint ha kisebb arányban szerepelne a kertészet a gazdaság portfóliójában.

Véleményem szerint, hogy szélesebb körben elérhető legyen a pályázat, de mégis a kertészeti ágazat meghatározó legyen az adott gazdaságban, a kertészeti tevékenység részarányát az üzemméretből le kellene szállítani 25-35%-ra.A 2016-os pályázatban, ha jól emlékszem a traktor vásárláshoz volt 75% kertészeti tevékenység kötve. Amennyiben most is hasonló a cél, hogy traktorok az olyan kertészetekbe kerüljenek, ahol szinte csak azzal foglalkoznak akkor a korábbihoz hasonló megszorítást ebben a felhívásban is bele lehet írni( még ha a 75% szerintem annó nagyon túlzó volt).

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
B.O.I. | 2021-04-22 08:55:28

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

A tartalmi értékelési szempontok pontozási területe úgy gondolom, hogy hátrányosan érinti a fiatal vagy kezdő őstermelőket. Már 2. pontban található TÉSZ TCS tagságnál is az öt éves működés 8 pont, míg a beadást megelőző évre vonatkozó tagság 3 pont. A 6.1. pont esetén az összköltséghez viszonyított  árbevételi arány is kedvezőtlenül hat, mivel többen is ügyfeleim közül 2-3 éves nem termő gyümölcsösökkel rendelkeznek és minimális szántó mérettel, így az árbevételük a termő gyümölcsösökhöz képest lényegesen alacsonyabb. Ezekben az esetekben jelentős pontoktól eshetnek el. A 6.3. pont szintén kedvezőtlenül érinti a pár éve indult termelőket. Az nyilván értékelhető plusz ponttal hogy valaki régen működik és nem a pályázatra szakosodva kezdi meg működését. Azonban az egy-öt éven belül indultaknak szükséges olyan mértékű gépesítés és fejlesztés, amely meghatározza a jövőbeli működésüket. A termőre fordulást követően szükséges a betakarítás, metszés gépesítése. 

Kérem, a pontozásnak ezen részét felülvizsgálni szíveskedjenek!