A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. április 5. napjáig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

 

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2021-04-05 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
H.P. | 2021-04-05 13:45:11

A reális minimum támogatási összeg 20 millió, hogy a családi gazdaságoknak is legyen lehetősége.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
K.P. | 2021-04-05 10:58:39

Tisztelt kiíró

1, Észrevételezném, hogy a pályázatban meghatározott minimum támogatási összeg nagyon magas, és a közepes gazdaságok számára nem, vagy csak nagyon nehezen megvalósítható beruházást jelent. A közepes gazdaságok akik általában 200-700 hektáron gazdálkodnak nekik a 200 millió forintos berhuházás nem minden esetben ésszerű. Ezért kérem fontolják meg hogy a támogatási összeget leveszik 50 millió forintra.

2. A maximum támogatási összeg pedig szerintem túl magas, mivel 2 milliárd forintos beruházást csak a nagy cégek tudnak megvlaósítani, akiknek már van akkora saját ereje, hogy még a támogatás nélkül is meg tudnák valósítani a bruházásokat. Ezek jellemzően nagy tőkeerős gyakran külföldi érdeklestégű cégek. Álláspontom szerint a közepes gazdaságok támogatása lenne a célszerű, és racionális, így gondolják meg hogy a támogatási összeget csökkentik 400 millió vagy 500 millió forintra.

3. Több felhívásnál jelent gondot hogy támogatják a családi gazdaságokat, még pontozással is, viszont az üzleti terv pénzügyi részében el is veszik a pontot azáltal hogy "csak" a családi gazdaság vezetőjének (aki általában benyújtja a pályázatot) SZJA bevallását veszik figylembe. Tehát ha a családi gazdaság árbevétele 200 millió forint és 5-en vannak benne akkor a családi gazdaság tagjainak az SZJA bevallásában 40 millió foirnt szerepel (mert szét kell osztani ahány tag van benne). Vagyis az árbevétel arányos beruházásnál Önök csak a családi gazdaság vezetőjének SZJA bevallását veszik figyelembe akinek 40 millió forint volt a bevétele, holott a teljes családi gazdaság árbevétele 200 millió forint volt  Erre én egy olyan javaslatot tennék, hogy korlátozzák azt hogy egy családi gazdaságnak csak az egyik tagja pályázhat (mivel amúgy is csak a vezető fog pályázni), de cserébe a teljes családi gazdaság árbevéelét figyelembe veszik, így a pénzügyi tervnél már jóval komolyabb pontot ér el pályázó.

Ha kérhetem a 3. pontra külön reagáljanak hogyan fogják figyelembe venni.

Tiszelettel Kulcsár Péter, pályázatíró, családi gazdálkodó

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
H.H. | 2021-04-04 15:52:31

Tisztelt palyazat.gov.hu!

Az Önök által megadott minimum támogatási összeghez tartozó 200 millió Ft-os beruházás, a valódi családi alapokon működő gazdaságok számára gyakorlatilag elérhetetlen. Ebből kifolyólag javasolnám, hogy a minimum támogatási összeget legalább 40 millió Ft-ig vigyék le.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
J.Gy. | 2021-04-04 11:24:40

Tisztelt Pályázat.Gov.hu!

A minimum 100 millió Ft-os támogatási összeget javaslom minimum 50 millió Ft-os összegig csökkenteni.

Pest megyét figyelembe véve,(ahol 40%-os a tervezett támogazás) legalább 250 milliós beruházási összeggel kell számolni a pályázónak, ami egy családi gazdaságnak irreálisan magas összeg, egy új beruházás esetén is.

Figyelmüket köszönöm.

Üdvözlettel: Jánoska Gyula   családi gazdálkodó

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
T.D. | 2021-04-02 08:54:08

Tisztelt Iránytó Hatóság!Csatlakoznék a korábbi hozzászólók meglátásaihoz. A támogatottanként minimum 100 millió Ft-os támogatási összeg, amely az 50%-os támogatási mértéket figyelembe véve minimum 200 milliós beruházást feltételez a támogatott számára, jelentősen korlátozni fogja a pályázók létszámát. Még egy komplex új beruházás számára is túl magas ez az összeg (150 millió Ft-os beruházást feltételezni sokkal inkább észszerű lett volna), ezért javasolnám, hogy a támogatás minimum összegét legalább 50 millió Ft-ig csökkentsék le. Ezen összeghez tartozó beruházás méret már jelentősen több valódi családi gazdaság számára nyitna fejlesztési lehetőséget. A fentieket az is indokolja, hogy a 200 milliós beruházási összeg elérése miatt a pályázok egy jelentős része, olyan beruházásokat is kénytelen lesz végrehajtani, amelyek hosszú távon nem szolgálják a pályázó érdekeit, csak a sikeres pályázat miatt lesz szüksége rá. Továbbá, ha figyelembe vesszük a felhívás címében található "fejlesztés" szót, amely új építés mellett a már meglévő rendszerek korszerűsítését is sejteti, úgy még az általam javasolt minimum 50 millió Ft-os támogatási összeg is túl magasnak tűnik. Minezeket figyelembe véve azt javasolnám a Tisztelt Irányító Hatóságnak, hogy a támogatás minimum összegét az általam korábban már említett 50 millió Ft-ban (vagy kevesebb) határozzák meg, amely már valódi lehetőséget jelentene számos, a vidék gerincét alkotó valódi családi gazdaság számára is.

Tisztelettel:T.D.-né

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
M.Zs.L. | 2021-04-01 07:30:04

Tisztelt Palyazat.Gov.hu, IH!

Kérem gondolják át a következőket:

""Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege támogatást igénylőnként minimum 100 millió Ft, maximum 1 Mrd Ft.""

Én úgy gondolom, a minimálisan igényelhető 100 millió Forintot célszerű lenne 20 millió, vagy akár 10 millió forintban megállapítani, annak érdekében, hogy a családi gazdaságok is legyenek képesek a felhívásban részt venni!

Tisztelettel

Máthé Zsolt06 70 590 9700EU pályázati szakértő, pályázatíró

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
O.I. | 2021-03-31 22:19:40

Tisztelt Döntéshozók!

5.3. A támogatás mértéke, összegei. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege támogatást igénylőnként minimum 100 millió Ft, maximum 1 Mrd Ft.

Ez a kitététele a pályázati felhívásnak olyan magas beruházási összeget feltételez ami gyakorlatilag kizárja a legtöbb valódi családi körben működő gazdalkodót!

A kormányzat hangoztatott célja volt korábban is a kisebb, családi gazdaságok segítése. Ez a pályázati kiírás ezen kitétéle, gyakorlatilag kizárja őket a pályázók köréből.

Hiszen a 100 millió forintos minimum támogatási összeg legalább 200 milliós beruházást feltételez. Ez egy korszerűsítés esten különösen magas, de egy új beruházás esetén is

a valódi kissebb vagy közepes családi gazdaságok esetében irreális.

Egy közepes méretű tisztító rendszer, előtárolóval 50-60 millió forintból megvalósítható!

Reális minimum támogatási összeg a 20 millió forint, ha a kormányzati komunikációban hangsúlyozott valódi családi gazdaságokat is versenyképesebbé akarják tenni.