A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2018. február 26-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2018-02-26 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel
Kondor Attila Csaba | 2018-02-26 13:54:00

Tisztelt Irányító Hatóság!

A Felhívás 50. oldalán található általános költségek (rezsi) összes elszámolható költségre vetített 1%-os maximális mértékét javasoljuk 3%-ra emelni.

Indokolás:

A megfelelő szakmai teljesítés érdekében az érintett intézmények bekapcsolása, a folyamatok irányítása, és a (részben) saját erőforrásból nyújtható képzések, tréningek, kompetencia-fejlesztő workshopok, egyéb megbeszélések stb. végrehajtása jelentősebb általános (rezsi) költséggel jár (pl. közüzemi díjak, kommunikáció, általános vállalat-irányítási költségek). A projekt által elvárt rendszeres tudáscsere nagyrészt a támogatást igénylő, illetve a konzorciumi partnerek infrastruktúráját terheli. Ennek érdekében javasoljuk az elszámolható rezsihányad megemelését 3%-ra.

Felhívással kapcsolatos észrevétel
Szabó Mihály Péter | 2018-02-23 12:23:27

Tisztelt Támogató!

 • Tekintettel a projekt lebonyolítására rendelkezésre álló relatív szűk időkeretre, javasoljuk, hogy a kiszervezhető tevékenységek maximális költségkerete 20 % helyett nagyobb, legalább 30 % legyen, ugyanis a belső erőforrások nagyobb mértékű külső erőforrásokkal való szinergikus összerendelése által hatékonyabb és gyorsabb feladatellátás valósítható meg.
 • Javasoljuk továbbá a beruházásokra vonatkozó 5%-os költségkorlát megemelését 15-20% körüli szintre, mivel a felhívás szerinti lehetséges projekttevékenységek célszerű és hosszú távú megvalósítása eszközigényes, korszerű eszközökkel támogatott módon jóval nagyobb hatékonyság érhető el.
 • Kérjük javaslataink szíves figyelembevételét a felhívás véglegesítése során.  

  Felhívással kapcsolatos észrevétel
  Rózsahegyi Márton | 2018-02-22 15:28:48

  Tisztelt Irányító Hatóság,

  A felhívásban szereplő értékeket javasoljuk kiterjeszteni a következő 2 pontban:

  1) Javasoljuk, hogy a 23. oldalon szereplő a konzorcium tagok maximális száma meghatározás legyen 7 tagra kiegészítve.

  Indoklás: a rendelkezésre álló rövid megvalósítási határidő minél nagyobb konzorciális együttműködés esetén hatékonyabb megvalósítást eredményezhet.

  2) Javasoljuk, hogy az 50. oldalon szereplő, a kiszervezhetőség költségeire vonatkozó százalékos határ 20% helyett legyen 30%.

  Indoklás: A módszertant alátámasztó, sok munkaóra igényű feladatok és a párhuzamosan végezhető munkák elvégzése nagyobb biztonsággal valósulhat meg a szűk megvalósítási határidőn belül, ha nagyobb részben lehetséges a kiszervezhető feladatok mennyisége.