A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2018. január 13-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

 

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2018-01-13 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Magyari Donát | 2018-01-13 17:30:59

Kiemelten üdvözöljük, hogy a Digitális Jólét Program stratégiai területeihez kapcsolódó digitális megoldások fejlesztéséhez jelentős finanszírozási program indul, tagságunk visszajelzései alapján erre érdemi piaci igény van.

Az alábbiakban konstruktív nézőpontú javaslatokat, kiegészítéseket fogalmazunk meg:

Általános észrevételek:

 • Mindegyik MFB ponton legyen elérhető a Digitális Fejlesztési Hitel, az országos lefedettség biztosítása érdekében
 • Indoklás: A GINOP-8.1.1-16 konstrukció kapcsán információink szerint csupán néhány MFB pont foglalkozott az adott konstrukcióval. A GINOP-8.2.6-17-ből finanszírozandó fejlesztések  – hasonlóan az innovációs hitelhez – gyakran túlmutatnak az egyszerű, hagyományos vállalkozásfejlesztési elemeken, ezért lényeges, hogy az MFB pontok kellően felkészültek legyenek. Ehhez természetesen készséggel nyújtunk szakmai támogatást.

  2. Legyen telefonos/emailos elérhetőség megadva az MFB pontokhoz

  Indoklás: Az MFB pont kereső oldalon (https://www.mfb.hu/mfb-pont-kereso) csupán címek elérhetőek, illetékes részleghez/ügyintézőhöz nehézkes telefonon elérhetőséget találni. A direkt elérhetőség a hiteligénylés indításának folyamatát ügyfélbarátabbá tudja tenni.

  Specifikus észrevételek:

  3. Részpiacok meghatározása/pontosítása a hitelprogram előszűrési feltételinél

  Indoklás: A célok felsorolásánál van egy "jelenleg" megjegyzés, az előszűrési feltételek felsorolásánál pedig a végén "stb" szerepel, ezért nem teljesen egyértelmű, hogy a felsorolt területeken kívüli projektekkel is lehet-e hitelt felvenni. Ilyen további részterület lehet még az insurtech/fintech terület. Itt a megrendelői oldal aktivizálódása miatt igen komoly fejlesztői kapacitás kezd kialakulni, ami a felvevőpiacot egyértelműen megteremti. Nemzetgazdasági szempontból is indokolt, hiszen a PSD2-es és az azonnali fizetési rendszerek bevezetésének támogatásához célszerű a hazai kapcsolódó IT fejlesztő cégek támogatása ezzel a hitelkonstrukcióval.

  4. Kölcsönfelvevők körében az induló vállalkozások támogatásának lehetőségét egyértelműbben megfogalmazni (3. oldal)

  Indoklás: A hitelügyintézés gördülékenyebbé tétele érdekében célszerű pozitív állításként megjeleníteni az induló vállalkozások támogathatóságát, az újonnan alapítandó projekt start-up-ok jogosultsági lehetőségét nevesíteni.

  5. DJ NKft. által kiállított előminősítés időtartamának, határidejének és folyamatának meghatározása

  Indoklás: a hiteligénylési folyamat kiszámíthatósága és a fejlesztések indításának ütemezése érdekében szükséges. A hitel célközönségének előszűrésében, minősitésében a DJP Kft szerepét, feladatait és felelősségét részletesebben látni kell, annak érdekeben, hogy az ügyfelek és a pénzügyi közvetítők (MFB pontok) tisztában legyenek ezzel.

  6. Kölcsön összeg sávjának bővítése

  Indoklás: a kölcsön összegének felső korlátját a potenciális projektméretek miatt emelni lenne célszerű. Jellemzően a megadott részterületeken van 300-500 millió Ft értékű - várhatóan különösen a govtech, medtech témában - piacképes fejlesztési elképzelés. Emaitt is érdemes bővíteni a felső korlátot, lehetőséget adni ezen fejlesztéseknek. Ez az abszorpciós képességet is növelheti, mivel információink szerint 150 millió Ft felett az MFB egyedi eljárásban dönt, alatta pedig várhatóan standard scoring alapjan.

  Természetesen a konkrét módosítások kidolgozásához felajánljuk szakmai közreműködésünket

  IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért

  EU forrás munkacsoportja