A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. november 19-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2017-11-19 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel
Brúder László | 2017-11-19 23:42:46

Tisztelt Kiíró!

Véleményem szerint az alábbiakban módosítani kellene a pályázati felhívást:

A 3.1.2. pontban felsorolt önállóan nem támogatható tevékenységek között szerepletetett öntözéshez szükséges berendezések támogatását célszerű lenne lehetővé tenni önállóan, a már meglévő, önerőből vagy szerkezetátalakítási támogatás keretében létesített, már meglévő ültetvények esetében is, az új szőlőültetvény telepítésektől függetlenül

3.4.1.1 pontban a II. Borszőlőültetvény telepítésével kapcsolatos elváráso 3.1 alpontját ki kellene bővíteni azzal a lehetőséggel, hogy a szőlőtermelő által a házi iskolában előállított szaporítóanyag is támogatható legyen. Természetesen ennek megfelelően kell egy elszámolható költségnek is szerepelnie kellene a saját kivitelezésben elszámolt munkaműveleteket tartalmazó mellékletben

3.4.2. pontban a mérdföldkövek tervezését véleményem szerint jelen jogcím esetén más vidékfejlesztési támogatási jogcímektől eltérően kell megtervezni. Mivel a szőlőtelepítést kivitelezni ősszel és tavasszal lehet, a mérdföldköveket ennek megfelelően kell megtervezni. Pl. talajelőkészítés, ültetés, támrendszer kialakítás. A fentebb említett ciklikusság miatt, és a szőlőtelepítést szabályozó 9/2017. FM rendelet, valamint a vidékfejlesztési támogatások elbírálásához szükséges időigényt figyelembe véve nehezen tartható, hogy a támogató okirat készhezvételétől számított 6 hónapon belül elszámoljon a pályázó a támogatási összeg min. 10 %-ával. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a pályázat benyújtását követően automatikusan meg kell kezdeni önerőből legalább a telepítés előkészítését, hogy a pályázó biztosan be tudja nyújtani a kifizetési kérelmet. Egyéb esetben könnyen előállhat olyan helyzet, hogy a 6 hónap olyan időszakra esik, amikor a szőlőtelepítés nem lehetséges, és a gazda önhibáján kívül nem tudja elkezdeni a megvalósítást, így elszámolható költsége sem lesz.

3.6.2 pont szerinti melléklet benyújtása a pályázat keretében teljesen felesleges, hiszen ezek meglétét a hegybíró már az új telepítési engedély kiadásakor ellenőrzi, enélkül telepítési engedélyt sem kaphat a pályázó

4.1. pont, a szőlőtelepítés szempontjából nem látom jelentőségét annak, hogy a pályázó mekkora üzemmérettel rendelkezik. Nyugodtan belevághat olyan is, akinek az üzemmérete 6000 STÉ alatti. Ezenfelül fontos lenne külön kitérni azokra a fiatal gazdákra, akik a 2007-2013-as időszakban lettek támogatott fiatal gazdák, és a vállalt üzemméretüket szőlőtelepítéssel szeretnék megvalósítani, illetve azokra a leendő fiatal gazda pályázókra, akik ezen pályázat keretében telepített szőlőültetvényekkel szeretnék elérni a 2014-2020-as kiírás szerinti minimális üzemméretet. Ezért legalább a fiatal gazdák részére biztosítani kellene a 6000 STÉ üzemméret, ill. a mezőgazdasági árbevéltel kritériumtól való mentességet. Amúgy sem értem, mi köze van egy szőlőtelepítési pályázathoz annak, hogy valaki állattartóként mekkora üzemmérettel rendelkezik.

4.3 pontban szereplő értékelési határnapokat célszerű lenne összhangba hozni a 9/2017. FM rendelet szerinti határidőkkel, ill. a szőlőtelepítések ciklikusságával. Jó lenne, ha az adott évben kiadott új telepítési engedélyekkel úgy lehetne pályázni, hogy legyen idő a szaporítóanyag megrendelésére, annak elkészülésére, a talajelőkészítésre, és az ültetési munkák őszi ill. tavaszi elvégzésére.

4.4.2 pontban a kiválasztási kritériumok között szívesen látnám, ha prefárálnák azokat a pályázókat, akik szakirányú végzettséggel, ill. már hosszabb ideje szőlőtermelési gyakorlattal rendelkeznek. Véleményem szerint ez sokkal fontosabb, mint a tervezetben szereplő bármely értékelési szempont.

5.7 pontban a támogatással elszámolható költségek részletezésénél számomra nem egyértelmű, hogy a táblázatban szereplő összegek a támogatás maximális mértéke, vagy ezek a számok az elszámolható költségek, amelyekre a pályázat benyújtásának helyétől és a pályázó minőségétől függően 40-60 % támogatás jár. Első nekifutásra ezek a támogatási összegek a szerkezetátalakítás támogatási összegének ismeretében elég csekélyek. Másrészt a könnyebb elszámolhatóság érdekében én itt egy rugalmasabb szabályozást javasolnék, ahol a teljes keretösszegen belül a pályázó szabja meg, melyik költségnemre mekkora összeget kíván elszámolni. Gondolok itt arra, hogy az érintett területek nagyon különbözőek, lesz, ahol a talajelőkészítés, tápanyagfeltöltés költségei meghaladják az itt szerepeltetettet, és olyan is, ahol ennél alacsonyabb költség is elegendő. Ugyanakkor a szaporítóanyag beszerzése sokszor nem fog beleférni a keretösszegbe (jó minőségű CVT oltvány, ill. nagy tőszám esetén), a támrendszert pedig a mai anyag és bérköltségeket figyelembe véve ebből az összegből lehetetlenség kivitelezni.

6.1 pont szőlőtelepítési támogatáshoz Üzleti terv??? - mit fog tartalmazni?

 

Üdvözlettel:

Brúder László

Felhívással kapcsolatos észrevétel
Pap Lajos | 2017-11-15 15:48:44

Tisztelt Kiíró!

Javasolnám: előkészítés (talajelőkészítés, tápanyagfeltöltés) elszámolható kiadásait saját, meglévő géppekel történő végrehajtás esetén nyilatkozat tétel lehetőségét, a költségek alátámasztásának érdekében.

Nem életszerű, illetve gazdaságos külső vállalkozó igénybevétele, amennyiben saját tulajdonú  eszközparkkal, önmagának kivitelezheti a fent említett munkafolyamatokat bármely temelő.

Üdvözlettel:

Pap Lajos