A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. december 5. napjáig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2016-12-05 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel
Eger Vidék Kincsei Egyesület | 2016-11-28 09:40:31

Tisztelt Hatóság!

A bevezetőben jelenik meg, hogy kizárólag (?) akvakutúra ágazatban működő vállalkozások támogathatók. Ha ez így van és csak az támogatható aki halászati termelő tevékenységet folytat, akkor szükséges pontosítani/egyértelműsíteni a 4.1. alatti támogatást igénylők körét ezzel a korláttal kiegészítve. Viszont amennyiben valóban csak akvakultúra tevékenység mellett támogatható a feldolgozó tevékenység, akkor azt indokolatlan korlátozásnak tartjuk. Miért nem támogatható az a vállalkozás, aki nem állít elő pl. halat, de 100%-ban hazai termelőtől vásárolt alapanyagból szeretne magas hozzáadott értékű terméket előállítani? A célok ezáltal is megvalósulhatnának, mert itt nem az ágazati tevékenységet folytatók fejlesztése az elsődleges (azt további MAHOP kiírások megteszik), hanem a termékek fejlesztése.

Indoklás: Az OP-ok célul tűzik ki a hazai élelmiszeripar fejlesztését, a kormány továbbá ösztönözné a hazai halfogyasztást. Ennek ellenére kizárták a halfeldolgozást a VP-3-4.2.1-15 Mg-i termékek értéknövelésének támogatásából (3.1 pont - TEÁOR 1020 kizárt) , illetve a GINOP 1.2.2-15 és a GINOP 1.2.1-15 felhívásokból (Annex 1 kizárva, aminek a 16. árucsoportja a "Húsból, halból, rákfélékből vagy puhatestűekből készült termékek"). Jelen tervezett felhívásból nem szabadna kizárni a akvakultúra ágazaton kívüli vállalkozók egy részét, akik akvakultúra terméket szeretnének feldolgozni.

Javaslatunk: A 100%-ban hazai termelőtől vásárolt alapanyag feldolgozására irányuló nem akvakultúra ágazatban szereplő mikrovállalkozásokat sorolják be a támogatást igénylők körébe.

Üdvözlettel,

Batki Szabolcs

EVK msz. vez.