A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. október 22. napjáig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Felhívással kapcsolatos észrevétel
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Támogatás célja és háttere
Felhívással kapcsolatos észrevétel - Pályázók köre
Felhívással kapcsolatos észrevétel - A jelentkezés feltételei
A vélemények rögzítésére 2016-10-22 23:45 -ig volt lehetőség.

Felhívással kapcsolatos észrevétel
Bercsényi Miklós | 2016-10-20 09:36:22

A kiírással kapcsolatban két kérésem volna.

 • Tegyük lehetővé azt, hogy azok a kistermelők, akiknek kiváló ötletük van, de nincs 5 millió forintjuk, hogy sajátrészt biztosítsanak, kaphassanak 5 millió forintnál kisebb támogatást egy kisebb kutatáshoz. Lehetne egy olyan limitet beállítani, hogy ilyen kisösszegű projektekre csak pl. max. 20 millió Ft volna a keret, és csak a legjobbak kapnának támogatást a keret kifogytáig.  Ez azért volna jó, mert gyakran tapasztaljuk, hogy egy-egy ügyes kistermelőnek kiváló ötletei és megoldásai vannak, aminek gyakorlati haszna az ágazat számára sokkal több, mint némely többszáz-milliós értelmetlen kutatásé. A kistermelőtől viszont ne várjuk el, hogy PhD fokozatú kutatót foglakoztasson, de esetleg egy limitált összegig a projekt idejére megbízhasson.
 •  

 • Fontos volna, hogy a pályázatok minősítésében (pontozásában) az elmúlt időkhöz képest sokkal inkább a szakmai tartalmon domináljon, mint formai dolgok. Korábbról jó pár olyan sok-százmilliós projekt ismert, amelyek hozzáértő szakemberek számára már kezdetkor is teljesen világos volt, hogy azoknak semmi haszna nem lesz (mármint az ágazat számára) és alapkutatásnak sem jó.  Az, hogy ilyenek támogatást kaphattak, csak úgy képzelhető el, hogy a bírálók jóhiszeműek voltak, és az íróasztaltól nem láttak át a komoly tudást és kreativitást nélkülöző beadványokon, vagy valami más miatt – amire gondolni is nehéz és elszomorító – adták a pénzt ki tudja miért.
 • Egy kedves külföldi ismerősöm, aki egyik kutatásához 10 millió dollárra pályázott, és azt megkapta, mesélte: Abban az országban a korrupció alig létezik. Amikor pályáznak, az írásos anyagot meg kell védeniük szóban is egy bizottság előtt. A szóban forgó pályázata esetén pl. 3 órán keresztül kérdezték magasan kvalifikált kutatók (volt köztük egy Nobel díjas is) a pályázat szakmai részéről, de formaságok nem kerültek elő. Azt előre megvizsgálták az arra kijelölt ügyintézők. Szakmailag így a munkaterven picit módosítottak és a bizottság a vita során meggyőződött arról, hogy jó projekt készül.

  Nagyon fontosnak tartanám, hogy a projektjavaslatok szakmai részét, legalább a nagyobb - pl. 30 millió Ft feletti támogatást kérő – projektek esetén egy komolyabb, az össze-férhetetlenséget biztosító zsűri előtt szóban is meg kelljen védeni. Ez ugyan több munka, valószínűleg megfelelő speciális tudással rendelkező zsűritagok meghívása sem egyszerű/olcsó, de sokkal többet segít az innovációnak, mint ha csak a lózungok pályázatba emelése, meg formai mutatók alapján döntenénk a pályázatok sorsáról.

  2016. október 19.

   

  Bercsényi Miklós