A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2015. június 27-én éjfélig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A hozzászólások lehetséges tipusai: 
Pályázati felhívással kapcsolatos észrevétel
Egyéb észrevétel
A vélemények rögzítésére 2015-06-29 07:49 -ig volt lehetőség.

Pályázati felhívással kapcsolatos észrevétel
Székely József | 2015-06-27 23:06:33
Tisztelt Kiíró, Tisztelt Magyarország Kormánya ! Több hasonló célú pályázat volt a közelmúltban. Bíztam benne, hogy az eddigi tapasztalatok mentén több szakmai felvetés lesz ezen a fórumon. Tisztelt Kiíró, Tisztelt Magyarország Kormánya ! Több hasonló célú pályázat volt a közelmúltban. Bíztam benne, hogy az eddigi tapasztalatok mentén több szakmai felvetés lesz ezen a fórumon. Jelen pályázatban is megjelenik mint fő alkotó elem a megújuló energia. Valószínű lesz benne néhány biomassza kazán és különböző hőszivattyú de most is bizonyára legtöbb a napenergia hasznosítás lesz. 1. Innen hiányzik egy pár soros kormányrendelet - tisztelettel. Próbálom megfogalmazni: "A közintézmények 500 kwp teljesítményt meg nem haladó napelemes kis erőműveit a háztartási méretű kis erőművekre vonatkozó szaldó elszámolás szerint kell a szolgáltatóval vagy az energia kereskedővel elszámolni. A közintézmények az elszámolási időszakban nem lehetnek jövedelem termelők" Ezzel elejét vehetnénk a bonyolultnál bonyolultabb - a visszatáplálást gátló - értelmetlen és drága, hosszútávon kifejezetten gazdaságtalan műszaki megoldásoknak. 2. A napenergiával nem csak áramot hanem hőt - meleg vizet és gőzt - lehet előállítani. Ugyan azon a felületen a HIBRID - PVT modulok 1kwe energia mellett 3-4 kwt hőt képesek előállítani. A fajlagos költségük 1kw-ra vetítve nem drágább. Ennek igazi jelentősége a kórházakban egyetemi klinikákon esetleg börtönökben és más folyamatos üzemű közintézményekben van. 3. A MAVIR +- 100 000 MWh megújuló energiát szabályoz le évente (+- 4 milliárd). a nagy közintézmények fogyasztóoldali szabályozásba bekapcsolásával - megfelelő technológiával sok milliárd maradna az intézményi rendszerben. 4. Talán harmonizálni kellene a szükségleteket, a lehetőségeket és a szabályokat. Köszönöm a figyelmet. Székely József Szeged Energo Budapest
Pályázati felhívással kapcsolatos észrevétel
Dr. Maráczi Zsolt | 2015-06-26 09:25:29
A „Kormányhivatalok és Minisztériumok 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése” című (KEOP-7.14.0/15 kódszámú) pályázat tervezetének 15. oldal 4. pontjához javasolt módosított szöveg (idézőjelben): „A konstrukció keretében beruházások előkészítésének támogatására pályázatot benyújtani csak meglévő állapot hatékonyabb energiafelhasználását eredményező korszerűsítése céljából lehet (új építések, bővítések előkészítési tevékenységeinek támogatására ebben a konstrukcióban nem lehet pályázni, kivéve, ha a korszerűsítés keretein belül az adott ingatlanon megvalósuló – a valódi, zöld mezős új építéstől megkülönböztetendő – ún. helyettesítő új építés történik).” *** INDOKLÁS: A hazai épületállomány mintegy 70%-a korszerűsítésre szorul, de az esetek jelentős részében ez gazdaságosan nem valósítható meg. Rendkívül fontos ezért annak biztosítása, hogy amikor egy leromlott, energetikailag pazarló épület korszerűsítéséről születik döntés, akkor a felújítás és az adott ingatlanon megvalósuló (a valódi, „zöld mezős” új építéstől megkülönböztetendő) ún. helyettesítő új építés egyenrangú alternatívák legyenek, közülük az optimálisabb megoldást lehessen választani. Egyes esetekben a felújítás, más esetekben a helyettesítő új építés jelent gazdaságos és tartós minőséget hozó megoldást. A helyettesítő új építés esetén is minimum a komplex felújításhoz kapcsolódó támogatásnak kell rendelkezésre állnia.