A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretein belül lezárult a Környezeti kezdeményezések, biodiverzitás és természetvédelem témában kiírt pályázati felhívásra benyújtott projekttervezetek első (előválogatási) fordulójának hazai értékelési-kiválasztási szakasza.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Svájci-Magyar Együttműködési Program 4. prioritási területének pályázati felhívását 2010. május 5-én hirdette meg. A projekttervezetek benyújtására 2010. október 15-ig volt lehetőség.
Pályázni egyenként legalább 1 millió svájci frank értékű projektekkel lehetett az alábbi két területen:
A komponens: Védett természeti értékekre való figyelemfelhívás tájékoztató kampányok keretében
B komponens: Natura 2000 fajok és élőhelyek megőrzésével kapcsolatos mintaprojektek és tanulmányok.
 
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez 16 pályázat érkezett be határidőre - 12 az A komponensre, 4 a B komponensre. A beérkezett projekttervezetek listája az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el: SH/4 projektlista

A pályázatok elbírálása kétfordulós eljárás keretében történik. A beérkezett projektkoncepciók értékelésére először Magyarországon került sor. Az Értékelő Bizottság 2010. december 17-én ült össze hogy – a két független értékelő által adott pontszámokat is fegyelembe véve – felállítsa a végső rangsort. Az Értékelő Bizottság által kidolgozásra javasolt 7 projekttervezetet (SH/4/1, SH/4/5, SH/4/8, SH/4/10, SH/4/12, SH/4/13, SH/4/15) – illetve azok angol nyelvű változatát - a Program hazai Nemzeti Koordinációs Egysége, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldte a svájci bírálóknak, akik 3 hónapon belül hoznak döntést.

Amennyiben a pályázat sikeresen továbbjut az első fordulón, a végleges projekttervezet kidolgozására kerülhet sor, amelynek már tartalmaznia kell az összes szükséges háttéranyagot. Az első fordulóban elért pozitív eredmény nem jelent automatikus sikert a második fordulóban.