Közlemények
2022-09-28 10:15 | 2021-11-05 11:15 | 2021-10-22 12:15 | 2021-10-05 14:00

Az Európai Unió a közismert operatív programok tagállami hatáskörben tervezett és kiírt pályázatai mellett közvetlenül az Európai Bizottság által irányított támogatási programokat is fenntart. Ezek a fejlesztési igények rendkívül széles területeit fedik le, mint például: közlekedési és energetikai hálózatok, kultúra, önkéntességi akciók, természetvédelem, kutatás és innováció, digitalizáció, közigazgatási együttműködések, egészségügy, nukleáris és űripar. Közös jellemzőjük, hogy a közös európai célokat közvetlenül támogatják, így a pályázatok kiírása az unió teljes területére érvényes, bármely tagállamból lehet jelentkezni és az elbírálás is közvetlenül, európai szinten történik. Ezek a programok olyan területek támogatását is lehetővé teszik, amik a tagállami irányítású programokban nem megoldhatóak.

Annak érdekében, hogy a magyar emberek minél hatékonyabban és minél szélesebb körben férjenek hozzá ezekhez a közvetlen uniós forrásokhoz, meghirdetésre került a pályázat, amely önerőhöz és előkészítési költségekhez nyújt támogatást hazai forrásból.

Magyarország Kormánya elkötelezett a fejlesztési források hatékony felhasználása mellett. A közvetlen irányítású uniós programokban történő eredményesebb hazai részvétel érdekében a Kormány a pályázóknak hazai forrásból önerő és előkészítési költség támogatást nyújt. A támogatás célja a pályázatok sikerességének javítása és azoknak a jelentkezőknek a segítése, motiválása, akik megfelelő erőforrások hiányában nem használhatták ki eddig ezt a pályázati lehetőséget.

A közvetlen irányítású uniós programok pályázataihoz szükséges előkészítési költségek és önerő támogatására kiírt pályázat 18 program pályázóit segíti előfinanszírozással. A kedvezményezettek az egyes programok kiírásainak megfelelő hazai szervezetek lehetnek: költségvetési szervek, önkormányzatok, egyetemek, egyesületek vállalkozások, egyházak, alapítványok. A támogatható tevékenységek az önerő támogatás esetében megegyeznek a kiválasztott uniós program lehetőségeivel. Az előkészítő költségek esetében a fő támogatható tevékenység a lehető legjobb pályázat benyújtása érdekében igénybe vett pályázatírói és partnerkeresési szolgáltatás, a benyújtásra kész pályázat előzetes értékelése, a tanulmányok és hatásvizsgálatok készítése. A pályázat keretösszege 2 506 060 000 forint, a benyújtási határidő 2021. november 5. 2022-ben szintén sor kerül a pályázat megnyitására, amely a Miniszterelnökség tervei szerint a későbbiekben is évente kerül majd meghirdetésre.

A pályázati dokumentáció az alábbi linken tölthető le. A pályázatokat a kozvetlenEUprogramok@me.gov.hu e-mail címen és a 1077 Budapest, Wesselényi utca 20-22. címre beküldve lehet benyújtani. 

Közvetlen Uniós Források 2021-2027 szakmai nap

Kapcsolódó dokumentumok