Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) elsődleges célja a szociális felzárkózás támogatása Magyarországon. 

Az EFOP Plusz négy humán szakterület fejlesztéseit foglalja magában, ezek a köznevelés, társadalmi felzárkózás, szociális és gyermekvédelmi, valamint család- és ifjúságpolitika. A program így az Európai Unió által, a 2021-2027 közötti időszakra meghatározott szakpolitikai célkitűzések közül a szociálisabb és befogadóbb Európa megteremtéséhez kíván hozzájárulni a szociális jogok európai pillérében foglaltak figyelembevételével.

A program 7 prioritást tartalmaz:

  • XXI. századi köznevelés
  • Pedagógus életpálya modell
  • Társadalmi felzárkózási fejlesztések
  • Szociális fejlesztések
  • Rászoruló személyek támogatása
  • Család- és ifjúságügyi fejlesztések
  • Felzárkózó települések

 

Az EFOP Plusz keretében tervezett fejlesztések az oktatás eredményességének javítását, a pedagógus pálya vonzóbbá tételét, a szociális szempontból hátrányos helyzetű személyek (pl.: megváltozott munkaképességűek, idősek, gyermekvédelmi ellátórendszerben érintettek, fogyatékossággal élők, marginalizált csoportok, hajléktalanok) életminőségének javítását támogatják a szociális biztonság megteremtése érdekében. Hozzájárulnak továbbá a társadalmi felzárkózási kihívások kezeléséhez, a munka és magánélet egyensúlyának megfelelőbb megteremtéséhez, a súlyos anyagi nélkülözésben élők támogatásához, továbbá az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településén élő személyek felzárkózásához az érintett településeken folytatott szociális munka révén meghatározott helyi szükségletek figyelembevételével.

 

Dokumentumok
EFOP Plusz összefoglaló
Elfogadott EFOP Plusz

 

Archívum és kapcsolódó anyagok
EFOP Plusz véleményezés
EFOP Plusz - korábbi verziók
Korábbi verziókhoz érkezett vélemények
Társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételekre adott válaszok