2022 november 14. 21:00
Magyarország elkötelezett a korrupció elleni küzdelem, valamint az uniós források átlátható és szabályszerű felhasználása mellett. Az audit- és ellenőrzési mechanizmusok további megerősítése részeként az uniós forrásfelhasználásért felelős intézményrendszer keretén belül felállításra került a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság.

 

Az Igazgatóság felelős az uniós támogatásokat felhasználó programok végrehajtásában és felhasználásában tevékenykedők összeférhetetlenségi- és érdekeltségi nyilatkozatainak ellenőrzéséért, gondoskodik az összeférhetetlenségi helyzetek elkerülésével kapcsolatos tudatosság növeléséről, azonosítja a lehetséges összeférhetetlenségi helyzeteket és ennek keretében kockázatelemzést is végez.

Az összeférhetetlenséggel kapcsolatos anonim bejelentő felület 2022. november 15. napjától elérhető, amelyen gyorsan és egyszerűen lehet bejelenteni az uniós források felhasználásával kapcsolatban az összeférhetetlenséget a palyazat.gov.hu honlapon, és az Igazgatóság gondoskodik a bejelentés kivizsgálásáról. A bejelentő felület a fő menüsor Átláthatóság, közérdekű bejelentések menüpontján keresztül, a Közérdekű bejelentés – Összeférhetetlenség hivatkozást megnyitva érhető el.

Az uniós források felhasználásával kapcsolatos bármely szabálytalanság gyanújának anonim bejelentésére eddig is volt lehetőség a 2007 óta működő anonim közérdekű bejelentő felületen (www.anti-lop.hu), amely az új, kifejezetten az összeférhetetlenségi esetekre vonatkozó bejelentő felület mellett működik tovább a jövőben is.