2017 május 25. 15:15
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról és az 1698/2005/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 1305/2013/EU rendelet, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra, a Kohéziós Alapra, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó közös rendelkezések megállapításáról, az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról és az 1083/2006/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 1303/2013/EU rendelet alapján megalkotott Vidékfejlesztési Program tette lehetővé az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című felhívások 2015. és 2016. évi megjelenését.

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések művelet olyan önkéntes alapon működő kifizetési rendszer, amelyben a kedvezményezettek az agrár-környezetgazdálkodási célok elérésének érdekében a gazdálkodásuk során többlet tevékenységek elvégzését vállalják.
Ennek az intézkedésnek a környezethez és az éghajlathoz pozitívan hozzájáruló mezőgazdasági gyakorlat megőrzését, valamint e gyakorlat szükséges módosításainak az előmozdítását kell céloznia.
Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések művelet kialakításánál kiemelt figyelmet szenteltünk a Magyarországon jellemző agrár-környezetvédelmi problémák csökkentésére, visszaszorítására, illetve olyan környezetbarát gazdálkodási gyakorlat elterjesztésére, amely megelőzi bizonyos környezeti problémák kialakulását, illetve megakadályozza az eseti problémák felerősödését, s az intézkedések révén a negatív folyamatok megállíthatóak, sőt irányuk a pozitív beavatkozásba fordul.
A gazdálkodók számára kifizetett normatív, terület- illetve állatalapú támogatások felhasználását a gazdálkodók a legtöbb esetben nem tudják elkülöníteni a többi rendelkezésre álló pénzügyi forrásuktól, és jellemzően jövedelempótló támogatásnak tekintik.
Fontos kiemelni, hogy az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” nem jövedelempótló támogatás, hanem a fent hivatkozott 1305/2013/EU rendelet 28. cikkében meghatározottak szerinti normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás.